Skip links

Novosti

Otvorena ispostava HAMAG-BICRO u Splitu i najavljeni prvi pozivi za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) svečano je 28. siječnja 2022. otvorila svoju ispostavu u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Šesta po redu, ova je ispostava otvorena u prostorijama Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Split, u okviru druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem HAMAG-BICRO – BOND 2“, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. NetHub poduzetnički akcelerator kao jedna od poduzetničkih potpornih institucija i član udruge Mreže BOND, sudjelovao je na ovom događanju.

Glavni cilj projekta BOND 2 je pridonijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva. U sklopu događanja je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, Vjeran Vrbanec, naglasio pozicioniranje agencije kao centralne institucije za poduzetnike kojima je potrebna financijska podrška u svim fazama poslovanja. Također je istaknuo početak projekta decentralizacije u svim dijelovima naše zemlje.

Događaj je poslužio kao prigoda za povezivanje poduzetničkih potpornih institucija, čiji su predstavnici razmatrali nove mogućnosti bespovratnog financiranja tek započetog programskog razdoblja, a naročito skorim pozivima u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Najavljen je poziv Bespovratne potpore za novoosnovana poduzeća, namijenjen novoosnovanim MSP-ovima za poticanje uspješnog lansiranja njihovih proizvoda i usluga s potencijalom rasta i izvoza. Cilj ovoga ulaganja je potaknuti rast novoosnovanih poduzeća u visokotehnološkim sektorima i onima temeljenim na znanju, u predkomercijalnoj fazi kroz podršku za razvoj proizvoda, povećanje proizvodnih kapaciteta i spremnosti za investicije. Ulaganjem će se podržati MSP-ovi s pojedinačnim potporama do 1 milijun kuna, a prihvatljivi troškovi uključuju kupnju opreme i materijala, zapošljavanje osoblja te ugovaranje vanjskih usluga.

Također je najavljen i poziv Komercijalizacija inovacija, kojim se MSP-ovi potiču na komercijalizaciju njihovih inovacija proizvoda i usluga, odnosno komercijalizacije inovacijskih projekata zrelih za izlazak na tržište. Iznos financiranja po projektu iznosit će od 760.000 do 5.320.000 kuna, a bespovratna sredstva dodijelit će prvenstveno onim troškovima kojima se poduzetnici nisu skloni izlagati, kao primjerice troškovima digitalnog marketinga.

Poduzetnici koji uočavaju svoje tržišne prilike i trebaju njihovo povoljno financiranje, konačno su dočekali pravo vrijeme. NetHub je pravo mjesto za sve dragocjene informacije, upute i savjete potrebne za ostvarenje željenih poduzetničkih pothvata. Obratite se na i provjerite prihvatljivost svoje projektne ideje.

Skip to content