Skip links

Novosti

Odabran pobjednički tim prve generacije UniStart programa

Veliko finale studentskog poduzetničkog programa UniStart, kojeg je provodilo Sveučilište u Splitu uz podršku NetHub akceleratora, održano je 20. lipnja 2022. godine, u prostorijama PICS predinkubatora ICT županije (PICS@FESB). U sklopu Demo dana, četiri tima studenata predstavili su svoje poduzetničke ideje stručnom žiriju, razvijene kroz program UniStart.

Na samom početku događanja, u pozdravnom govoru studentima i njihovim mentorima obratili su se prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica Medicinskog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Nikša Jajac, dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, koji su naglasili kako su bez obzira na ishod svi timovi pobjednici zbog velikog znanja i iskustva kojeg su stekli tijekom trajanja programa.

U posljednja tri mjeseca proveden je ciklus radionica i predavanja gdje su studenti razvijali svoje poduzetničke ideje te ih testirali na potencijalnim korisnicima. Program je započeo u sveučilišnom SPINIT inkubatoru, podršku u provedbi edukacija pružio je Studentski Poduzetnički Inkubator, dok je Demo dan organiziran u suradnji s ICT županijom, čime su studenti zaokružili svoje putovanje kroz lokalni inovacijski ekosustav. Na Demo danu timovi su imali priliku pitchati svoju ideju stručnom žiriju kojeg su činili Damir Brčić (ICT županija), Antonia Peroš (Sveučilište u Splitu), Antonio Perić-Mažar (Locastic) te Ena Melvan (Metabelly).

Predstavljeni projekti osmišljeni su s ciljem olakšavanja životnih potreba osoba starije životne dobi. Pobjedu je odnio tim „Prijatelji zdravlja“ kojeg čine studentice Iva Klarić (FGAG), Jelena Ležaja (FESB) i Martina Tomić (MEFST). Ambiciozne studentice razvile su prototip interaktivne ploče „ZdravKo“, u potpunosti prilagođene svakodnevnom pomaganju osobama starije životne dobi s ciljem rješavanja problema prilikom integracije u društvo. Drugo mjesto pripalo je timu „SmartUp“, kojeg čine Mia Kovačević Žižić, Nikola Martinić, Anamarija Kolimbatović, Ivan Gluščević i Valentina Drmić. Razvili su mobilnu aplikaciju „Angelo app“ kako bi pomogli u povezivanju volontera s osobama starije životne dobi.

Na samom kraju, studenti su s veseljem naglasili kako su bili iznimno zadovoljni realiziranim programom istaknuvši kako su osim novih znanja i iskustva stekli i nove prijatelje te ostvarili suradnju sa studentima s drugih fakulteta.

Skip to content