Skip links

Novosti

Održano događanje „Mogućnosti bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu“

NetHub poduzetnički akcelerator za tehnologije u zdravstvu i Medicinski fakultet u Splitu, u suradnji s ICT županijom, održali su 14. prosinca 2021. u konferencijskoj dvorani SPINIT Inkubatora Sveučilišta u Splitu događanje „Mogućnosti bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu“.

Glavni cilj događanja bio je upoznati prisutne predstavnice i predstavnike privatnog zdravstvenog sektora sa svim mogućnostima koje nudi bespovratno financiranje u području inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu.

Na početku događanja, sudionicima se u ime Medicinskog fakulteta u Splitu obratio predstojnik Zavoda za neuroznanost prof. dr. sc. Zoran Đogaš. Nakon izražavanja iskrene dobrodošlice, istaknuo je kako bez pružanja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu nema napretka te koliko je važno u postojećim uvjetima uzrokovanim pandemijom bolesti COVID-19, usmjeriti zdravstveni sustav prema digitalizaciji i pritom se osloniti na ogromne financijske mogućnosti raspoloživih bespovratnih sredstava fondova EU. Njegovim riječima pridružio se voditelj ICT županije Damir Brčić, naglašavajući velike potencijale tehnoloških inovacija za gospodarski rast Splitsko-dalmatinske županije i njenu neupitnu podršku mladim inovatorima. Iskoristio je prigodu naglasiti značaj stvaranja pozitivnog poduzetničkog okruženja i jačanja kapaciteta za bolju budućnost stanovništva našeg područja.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavnik NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu Marko Mimica, pojasnio je što podrazumijeva pojam HealthTech te istaknuo posebni značaj suvremenih tehnoloških rješenja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, kao i dostupne izvore bespovratnih sredstava za financiranje uvođenja i razvoja rješenja u digitalnom zdravstvu. Potom je stručnjak u području senzorskih tehnologija i sustava, izv. prof. dr. sc. Petar Šolić, održao predavanje na temu mogućnosti korištenja low-cost senzora u zdravstvu, ističući nužnost povezivanja ICT-a i brige o zdravlju. Uslijedilo je zanimljivo predstavljanje poduzetničkih iskustava Karla Sudarevića tijekom njegovog razvijanja inovativne tehnologije 3D printanja u dentalnoj medicini i provedbe projekta „Razvoj inovativne tehnologije direktnog 3D printanja mobilnih ortodontskih naprava“, sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Sudionicima se posljednja obratila koordinatorica NetHub akceleratora Maja Čurković, predstavljajući im program studentske poduzetničke prakse koji se razvija na Sveučilištu u Splitu s ciljem unapređenja kvalitete sustava mentorstva i stručne prakse.

Događanje je zaključila konstruktivna rasprava u sklopu koje su sudionici razmijenili svoja znanja i iskustva međusobno i s predavačima, te izrazili svoju zainteresiranost za HealthTech i mogućnosti razvoja svoga poslovanja u smjeru digitalne transformacije.

Skip to content