Skip links

Novosti

Održano događanje „HealthTech – razvoj i financiranje inovacija MSP-ova“

NetHub poduzetnički akcelerator za tehnologije u zdravstvu i Medicinski fakultet u Splitu, u suradnji s ICT županijom i zajednicom Split Tech City, održali su 16. prosinca 2021. na Medicinskom fakultetu u Splitu događanje „HealthTech – razvoj i financiranje inovacija MSP-ova“.

Glavni cilj događanja bio je upoznati prisutne predstavnike malih i srednjih poduzeća IT sektora s mogućnostima financiranja njihovih HealthTech inovacija sredstvima fondova EU.

Na početku događanja sudionicima se u ime Medicinskog fakulteta pozdravima obratila prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju. Istaknula je važnost digitalne transformacije zdravstva i prilike njenog financiranja korištenjem raspoloživih bespovratnih sredstava fondova EU, koju potrebu posebno naglašava sadašnje izazovno vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Njenim riječima pridružio se i voditelj ICT županije Damir Brčić, izražavajući neupitnu potporu ICT županije mladim inovatorima i značaj umrežavanja zdravstvenoga i IT sektora. U ime zajednice Split Tech City, prisutne je pozdravila izvršna urednica tehnološkog portala Tina Tomičić, ističući kako ta organizacija stalno potiče i podržava upravo ovakve inovativne inicijative.

Nakon uvodnih obraćanja, direktor NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu Marko Mimica, pojasnio je što podrazumijeva digitalizacija u zdravstvu te istaknuo nužnost interdisciplinarne suradnje zdravstvenog i brzorastućeg IT sektora. Posebnu pažnju posvetio je kao nikad dosad dostupnim prilikama za financiranje digitalizacije bespovratnim sredstvima i isto takvim  potporama za novoosnovana poduzeća. Potom je načelnik Sektora za implementaciju i unapređenje informacijskih sustava pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, mr. sc. Hrvoje Belani, održao predavanje na temu trenutnog stanja i mogućnosti razvoja digitalnog zdravstva u Republici Hrvatskoj. Pojasnio je značajke hrvatskog zakonodavnog okvira i način funkcioniranja sustava e-zdravstva te protokol certifikacije Centralnog informacijskog sustava zdravstva. Sudionicima se posljednja obratila koordinatorica NetHub akceleratora Maja Čurković, predstavljajući im Studentsku poduzetničku praksu koja se razvija na Sveučilištu u Splitu s glavnim ciljevima unapređenja sustava mentorstva i stručne prakse te razvoja interdisciplinarnog poduzetničkog pristupa.

Događanje je zaključila konstruktivna tematska rasprava sudionika i stručnih predavača, koja je iznjedrila konkretne zaključke te pobudila poduzetnički interes za HealthTech istraživanja i razvijanje inovativnih rješenja u zdravstvu.

Skip to content