Skip links

Novosti

Zdravstveni sektor kao izazov i prilika: NetHub Research otkriva kako pretvoriti ideju u inovaciju i pokrenuti vlastiti biznis

Bez obzira na dob, spol, socioekonomski status i druge čimbenike, zdravstveni sustav važan je za sve ljude. Istraživanje [1] je pokazalo da, kada je riječ o procjeni potrebe za promjenom hrvatskog zdravstvenog sustava, 62,1 % ispitanika smatra da su potrebne apsolutne promjene ili promjene u znatnoj mjeri. Rijetki su oni koji se ne bi složili da hrvatski zdravstveni sustav ima značajan potencijal za napredak. Ipak, kako iskoristiti spomenuti potencijal i zdravstveni sustav učiniti boljim za sve korisnike?

Poduzetnički pristup koji se zasniva na inovacijama ima ključnu ulogu u iskorištavanju potencijala zdravstvenog sustava i ostvarivanju bolje budućnosti. Iako mnogi smatraju da je poduzetništvo karakteristično za sektore kao što su IT, financije, trgovina i slično, upravo u poduzetništvu leži nevjerojatna sposobnost transformacije zdravstvenog sustava. Također, još jedan mit je da su inovacije u zdravstvu rezervirane za „velike igrače“, kao što su farmaceutski ili tehnološki giganti. Međutim, u današnje vrijeme upravo su startupi ti koji stvaraju inovacije i donose promjene. Dok tradicionalna poduzeća ponekad nailaze na poteškoće u inoviranju, startupi dolaze na tržište s novim idejama, hrabrošću i okretnošću potrebnom za ostvarivanje stvarnih promjena. Njihov pristup, prilagodljivost i brzina omogućuje im da učinkovito rješavaju izazove u zdravstvu i poboljšavaju ishode za pacijente.

Poduzetnici u zdravstvu pokretači su inovacija, čime doprinose boljoj dostupnosti zdravstvene skrbi te pronalaženju novih i poboljšanih načina informiranja, prevencije, dijagnosticiranja i liječenja bolesti. Dodatno, inovacije stvaraju prostor za efikasnije procese i optimalnije iskorištavanje resursa zdravstvenog sustava. Stoga je izuzetno važno poticati suradnju između zdravstvenih stručnjaka i poduzetnika, kako bi se iskoristio njihov puni potencijal i omogućilo da stručna znanja i ideje pronađu put do tržišta, odnosno korisnika. Kombinacija stručnosti u području zdravstva i poduzetničkih znanja neupitno donosi inovacije i napredak u zdravstvenom sustavu.

NetHub je prepoznao važnost suradnje istraživača i poslovnog sektora i kreirao specifične programe poduzetničke podrške, s ciljem stvaranja inovacijskog ekosustava u zdravstvu. Jedan od takvih programa je NetHub Research, gdje su istraživači, u suradnji s mentorima poduzetnicima, posvećeni stvaranju inovativnih rješenja koja će oblikovati budućnost zdravstva.

Brojni su problemi/izazovi u zdravstvu, a neki od njih postat će prošlost zahvaljujući rješenjima NetHub Research timova:

  • neprilagođenost zaključaka znanstvenih istraživanja široj populaciji, što sprječava informiranost javnosti o specifičnom zdravstvenom stanju ili području
  • prekomjerna upotreba antibiotika u humanoj i veterinarskoj medicini
  • kompleksan put komunikacije između korisnika i pružatelja zdravstvenih usluga
  • nedostupnost podataka o nutritivnim vrijednostima hrane u različitim oblicima obrade
  • nepravovremeno prepoznavanje poremećaja spavanja i njihovog utjecaja na razvoj komorbiditeta
  • suočavanje istraživača sa složenom pravnom i etičkom regulativom u zdravstvenom prostoru EU.

Budućnost zdravstva donijet će jednostavniji i bolji pristup skrbi, a u dizajniranju budućnosti, istraživačima i poduzetnicima, tu je NetHub – mjesto razvoja inovacija u zdravstvu.

[1] Odrednice stavova i zadovoljstva građana hrvatskim zdravstvenim sustavom

Skip to content