Skip links

Novosti

Inovativni pristup razvoja poduzetničkih rješenja – „Design sprint“ metoda – Što je to i zašto je važna?

NetHub poduzetnički akcelerator za tehnologije u zdravstvu je 3. ožujka u SPINIT Inkubatoru Sveučilišta u Splitu, u suradnji sa splitskim Medicinskim fakultetom i Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije, organizirao Design sprint radionicu na temu pametnog starenja (Smart ageing). U sklopu radionice, stručnjaci iz područja zdravstva i graditeljstva uz mentorstvo facilitatorice Doris Zalović, predstavnice tvrtke Aras Digital Products, svojim idejama pridonijeli su generiranju stručno validiranih problema pristupa osoba starije životne dobi zdravstvenim i socijalnim uslugama u nerazvijenijim i slabije dostupnim područjima Splitsko-dalmatinske županije te problemima starijih osoba u korištenju urbano opremljenog okoliša. Sam proces Design sprint zaslužuje poseban osvrt.

Riječ je o intenzivnom faznom procesu koji koristi dizajnersko razmišljanje kao pomoć timovima u određivanju njihovih jasnih ciljeva, potvrđivanju pretpostavki i odlučivanju o planu proizvoda, usluge ili značajke prije početka njihovog razvoja. Timovima omogućava provjeru, a ne nagađanje o tome jesu li na pravom putu prije nego ulože značajnija sredstva u razvoj i uvođenje svoga novog dobra na tržište, odnosno smanjuje im poslovni rizik i daje moć predviđanja tržišne budućnosti prije nastanka razvojnih troškova. Ako Design sprint potvrdi rizičnu ideju, isplativost je značajna, a ako ne, bolna spoznaja sprječava nastanak znatnih nepotrebnih troškova u razvoju tržišno neisplativog dobra. Osim fokusa na perspektivu krajnjeg korisnika, a ne isključivo na tehnologiju, za Design sprint je najbitnije ispitivanje tržišta u smislu potrebe korisnika za dobrom koje se želi razvijati i koje treba što je moguće više fokusirati, kako bi na najbolji način privuklo svoju željenu korisničku skupinu.

Pojedinosti ovoga inovativnog procesa dobro poznaje Ivan Aras, digitalni dizajner i osnivač splitske tvrtke Aras Digital Products, koja dizajnom utječe na ishod digitalnih proizvoda, od njihovog idejnog osmišljavanja do konačnog oblikovanja po mjeri korisnika.
Prema Ivanovim riječima, za razliku od procesa Design thinking, koji obuhvaća metode za prepoznavanje problema, izradu prototipa i njegovo ispitivanje te može trajati mjesecima, Design sprint je usmjeren na rješavanje točno određenog problema. Kao onaj tko dobro poznaje Design sprint, Ivan kaže:

„Ovaj proces je namijenjen prvenstveno poduzetnicima koji žele poboljšati postojeće poslovanje proširivanjem njegovih vidova ili digitalizacijom, kao i poduzetnicima početnicima koji imaju ideju za pokretanje poslovanja. Prednost je u okupljanju skupine pojedinaca koji se međusobno ne natječu nego slobodno svojim udjelima pridonose rješenju, a slabosti su u potrebi osiguranja resursa za odvijanje procesa i daljnje obrade procesom dobivenih podataka koji ne jamče postizanje očekivanog cilja. Također, Design sprint iziskuje potpunu radnu usredotočenost na jedan jedini postavljeni problem. Ja sam prije nekoliko godina koristio Design sprint pri nadogradnji postojeće ponude sa svojim američkim klijentom, koji je htio izraditi korisničku aplikaciju za brzu hranu na kotačima. Upravo nam je Design sprint pomogao uspješno odrediti način ostvarenja postavljene ideje i omogućio nastanak stvarnoga proizvoda. Nažalost, mogući poduzetnici koji bi imali koristi od ovakvih inovativnih pristupa na našem području najčešće nisu upoznati s inovativnim načinima razvijanja ideja i rješavanja problema, nego „samo trebaju poboljšanje“ ili „upotpunjavanje njihovih postojećih rješenja“. Za Design sprint vrijeme kod nas tek dolazi“.

Održana radionica Design sprint sa stručnjacima iz područja zdravstva i graditeljstva predstavlja ključnu pripremnu aktivnost u uspostavi programa studentske poduzetničke prakse – UniStart. Radionicom su detektirani širi poslovni problemi u sklopu kojih će studenti razvijati poduzetničke ideje. Stoga je UniStart namijenjen svim studentima Sveučilišta u Splitu sa željom okušavanja u poduzetničkom svijetu, a bez jasno definirane poduzetničke ideje. Upravo korištenjem Design sprint metode program će usmjeriti studente na definiranje ideje, njen razvoj i poduzetnički mindset, što ga čini jedinstvenim u pristupu razvoju poduzetništva među studentima.

Skip to content