Skip links

Novosti

NetHub: osvrt na proteklu 2021. godinu.

Našu uzbudljivu i izazovnu poslovnu 2021. obilježava pokretanje NetHub poduzetničkog akceleratora za razvoj tehnologija u zdravstvu. Početne aktivnosti bile su usredotočene na održavanje prvog ciklusa networking događanja s ciljem upoznavanja poduzetnika i stručnjaka u području inovacija i zdravstva sa značenjem pojma healthtech, razvojem tehnologija u zdravstvu, kao i s mogućnostima koje nude healthtech poduzetništvo te povezivanje zdravstvenog sustava i digitalnih tehnologija. Unatoč i dalje prisutnoj značajnoj neizvjesnosti uzrokovanoj pandemijom, uspjeli smo nadmašiti postavljena očekivanja. U nastavku donosimo kratki osvrt ostvarenog.

  • Od studenata do poduzetnika – Kako do uspješne karijere u HealthTechu“

Prvo networking događanje održano je u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu i Studentskim Poduzetničkim Inkubatorom, s glavnim ciljem upoznavanja zainteresiranih studenata s mogućnostima koje nudi poduzetnička karijera u healthtechu. U okviru događanja predstavljen je projekt „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse na Medicinskom fakultetu u Splitu“ i Studentski Poduzetnički Inkubator. Sudionici su imali priliku upoznati i nagrađivanu foundericu Enu Melvan te njezin startup Metabelly.

  • Suvremena tehnološka rješenja u zdravstvenoj i socijalnoj skrbi: mogućnosti financiranja, uvođenja i razvoja

Drugo networking događanje održano je u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split, uz podršku Splitsko-dalmatinske županije. Glavni cilj događanja bio je upoznati predstavnike zainteresiranih javnih ustanova u području zdravstva i socijalne skrbi s mogućnostima financiranja, uvođenja i razvoja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Stručnjak sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Džakula, održao je predavanje na temu tehnološkog napretka i upravljanja sustavom skrbi za zdravlje, a stručnjakinja iz riječkog Kliničkog bolničkog centra, prof. dr. sc. Karmen Lončarek, predstavila je primjere dobre prakse u Republici Hrvatskoj.

  • Mogućnosti bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu“

Treće networking događanje održano je u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu i ICT županijom, čiji je glavni cilj bio upoznati predstavnike zainteresiranih privatnih pružatelja zdravstvenih usluga s mogućnostima bespovratnog financiranja inovativnih tehnoloških rješenja u zdravstvu. Stručnjak u području senzorskih tehnologija i sustava, izv. prof. dr. sc. Petar Šolić, sudionicima je predstavio mogućnosti povezivanja informatičkih tehnologija i brige o zdravlju, dok je poduzetnik Karlo Sudarević iznio svoja iskustva tijekom njegovog razvijanja inovativne tehnologije 3D printanja u dentalnoj medicini.

  • HealthTech – razvoj i financiranje inovacija MSP-ova“

Četvrto networking događanje održano je u suradnji s Medicinskim fakultetom u Splitu, ICT županijom i zajednicom Split Tech City. Glavni cilj događanja bio je upoznati predstavnike zainteresiranih malih i srednjih poduzeća IT sektora s mogućnostima povoljnog financiranja healthtech inovacija sredstvima fondova EU. Načelnik Sektora za implementaciju i unapređenje informacijskih sustava pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske, mr. sc. Hrvoje Belani, pojasnio je značajke hrvatskog zakonodavnog okvira, način funkcioniranja sustava e-zdravstva i protokol certifikacije Centralnog informacijskog sustava zdravstva.

Osim provođenja navedenih događanja, NetHub je pažnju posvetio i unutarnjem razvoju te je sudjelovao na više edukativnih radionica, od kojih posebno izdvajamo dvije.

  • Radionica implementacije standardizirane usluge savjetovanja poduzetnika

U organizaciji Mreže BOND i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), održane su radionice za više od 70 predstavnika poduzetničkih potpornih institucija (PPI), članova udruge Mreža poduzetničkih potpornih institucija. Radionice su bile na temu primjene standardizirane usluge savjetovanja poduzetnika početnika.

  • Međunarodni festival inovacija GIANT Health Event

GIANT (Global Innovation and New Technology) Health Event, koji je osnovao jedan od najuspješnijih serijskih poduzetnika Barry Shrier, najznačajnije je europsko događanje u području digitalnog zdravstva. Ovaj međunarodni festival inovacija u području tehnologija u zdravstvu već sedam godina ima za cilj povezati vodeće healthtech poduzetnike i promovirati sektorske inovacije za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti ljudi.

Na kraju, iskreno zahvaljujemo onima bez kojih navedeno ne bi bilo postignuto – cijelom predanom i ustrajnom NetHub timu te partnerima: Ministarstvu gospodarstva i održivog razvojaMinistarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unijeSplitsko-dalmatinskoj županijiHrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicijeSredišnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unijeGradu Splitu, Sveučilištu u ZadruMedicinskom fakultetu u SplituFakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u SplituKliničkom bolničkom centru SplitPoduzetničkom centru ScalaICT županijiSPINIT inkubatoru za nove tehnologijeSplit Tech City-u te Mreži BOND na kontinuiranom povjerenju i podršci.

Veselimo se tekućoj 2022. i nestrpljivo iščekujemo nova postignuća u poticanju razvoja tehnologija u zdravstvu i unaprjeđenju poslovne klime za mala i srednja poduzeća.

Skip to content